Specialisme(n):

Marijn Kingma (1987) is als advocaat verbonden aan de sectie IE, ICT & Marketing.

Marijn is een scherpzinnige advocaat met een brede maatschappelijke interesse. Zij studeerde aan Columbia University in New York en aan de Universiteit aan Amsterdam, waar zij cum laude afstudeerde. 

Marijn is gespecialiseerd in het informatierecht, in het bijzonder auteursrecht, privacy en e-commerce, en heeft een gevarieerde praktijk. Zij adviseert cliënten over ICT-contracten, compliancevraagstukken, overeenkomsten van overdracht en licentieovereenkomsten. Ook werkt zij nauw samen met de sectie Ondernemingsrecht bij het begeleiden van de auteursrechtelijke en privacygerelateerde aspecten van transacties. Daarnaast heeft Marijn een uitgebreide procespraktijk. Zij voert complexe en strategische procedures over auteursrechtelijke vraagstukken, maar houdt er ook van om waar nodig gas te geven in een kort geding.

Marijns cliënten variëren van collectieve beheersorganisaties tot softwareontwikkelaars en internationale entertainmentbedrijven. Marijn heeft speciale belangstelling voor de reisbranche en is naast e-commerce gespecialiseerd in het reisrecht. Zij werkt voor verschillende reisorganisaties. Daarnaast heeft Marijn een niche gevonden in het adviseren over e-healthcontracten. Een van haar cliënten is een van de grootste ontwikkelaars van e-healthproducten van Nederland. Ook procedeert Marijn voor een NGO over transparantie bij overheidsorganisaties.

Marijn is lid van de International Association of Entertainment Lawyers (IAEL) en de Vereniging voor Auteursrecht (VvA) en auteur voor het (losbladig) handboek over intellectuele eigendomsrechten (IEC). 

Contact mevrouw mr. M.E. Kingma

Telefoon +31 20 577 77 00
Mobiel +31 6 433 66 335
E-mail kingma@hocker.nl
Download V Card

Recente zaken

WOB procedure in paardenvleesschandaal

Marijn Kingma en Joep Meddens stonden Stichting foodwatch bij in een principiële procedure over de vraag of de NVWA informatie openbaar moet maken over afnemers en producten van vleesverwerker Selten. De rechtbank Amsterdam gaf foodwatch gelijk: het belang bij openbaarmaking moet zwaarder wegen dan het belang van bedrijven om geen reputatieschade te lijden. Dit oordeel werd bevestigd door de Raad van State.

Inbreuk handelsnaamrecht

Marijn Kingma stond “The Office Host” bij in een kort geding aangespannen door “The Office Operators”. Volgens The Office Operators was er sprake van inbreuk op haar handelsnaamrecht. De voorzieningenrechter wees alle vorderingen van The Office Operators af. 

QP IT investeert in Wazzup

Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Fabian Streefland, Marijn Kingma) heeft investeringsmaatschappij QP IT, onderdeel van Quadrum Capital, geadviseerd bij haar investering in Wazzup. Wazzup is een vooruitstrevend softwareplatform voor makelaars. De door QP IT gerealiseerde injectie zal door Wazzup worden gebruikt om haar activiteiten in Nederland te intensiveren en om verder te groeien in Europa.

Procedure Hof van Justitie over e-books

Höcker Advcoaten (Jacqueline Seignette en Marijn Kingma) staan Stichting Lira en Stichting Pictoright bij in een procedure over de vraag of het uitleenrecht ook van toepassing is op e-books. De rechtbank Den Haag heeft hierover prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. De andere partijen in de procedure zijn de Vereniging van Openbare Bibliotheken, Stichting Leenrecht en het Nederlands Uitgevers Verbond.

Advisering start-up in hotelbemiddelingsbranche

Marieke Timmerman adviseerde samen met Marijn Kingma een start-up in de hotelbemiddelingsbranche. Marieke stelde de algemene voorwaarden en een samenwerkingsovereenkomst met hotels op, Marijn adviseerde over het online verkoopproces en privacy-aspecten.

Verkoop van Imbull B.V.

Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Fabian Streefland en Marijn Kingma) heeft de verkopers geadviseerd bij de verkoop van Imbull B.V. aan CupoNation. Rocket Internet-dochter CupoNation is een van de snelst groeiende online coupon- en kortingsplatforms ter wereld. Imbull B.V. is een belangrijke speler in de Nederlandse affiliate marketing branche en is het bedrijf achter de succesvolle kortingswebsites Kortingscode.nl en Actiecode.nl en het internationale kortingscodeplatform Flipit.com.

Procedure inbreuk op auteursrecht door kabelbedrijven

Jacqueline Seignette en Marijn Kingma stonden Stichting LIRA bij in een procedure tegen UPC, Ziggo en Delta. De Amsterdamse Rechtbank oordeelde op 27 augustus 2014 dat de kabelexploitanten inbreuk maken op auteursrechten van de door LIRA vertegenwoordigde schrijvers door zonder toestemming van LIRA televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden.

Meer recente zaken