Specialisme(n):

Willem Roos (1954) is partner bij Höcker advocaten en gespecialiseerd in media- en entertainmentrecht, industriële en intellectuele eigendom en reclamerecht.

Hij treedt op voor verschillende belangenorganisaties in de entertainmentsector, en heeft een naam op te houden als het gaat om het bestrijden van piraterij, zoals het illegaal verspreiden van muziek, films, en computerspellen via het internet.

Willem adviseert verder film- en televisieproducenten, muziekuitgevers, producenten van entertainmentproducten en artiesten. Daarnaast toetst hij (internationale) campagnes aan de normen van het reclamerecht. 
 
Willem voert een dynamische praktijk. Omdat de techniek vooruit loopt op het recht, en de illegale markt sneller schakelt dan de legale markt, moet hij voortdurend anticiperen op toekomstige gebeurtenissen, en vooruitlopen op denkbare ontwikkelingen. Willem komt op die manier niet alleen op voor de belangen van rechthebbenden, maar levert een bijdrage aan de vorming van het recht zelf. 
 
Willem is lid van Adlaw International, een wereldwijd netwerk van advocatenkantoren gespecialiseerd in reclamerecht. Willem zat van 1996 tot Januari 2004 in het bestuur van the International Association of Entertainment Lawyers (IAEL), de grootste organisatie van advocaten en bedrijfsjuristen werkzaam in de entertainment industrie en maakt deel uit van de executive committee van de IAEL.

De Chambers Europe 2014 zegt over zijn praktijk: 'The highly rated Willem Roos enters the rankings thanks to strong client feedback, with sources praising his attention to detail and extensive network. He focuses on soft IP and his clients include collecting society Stichting Thuiskopie, which collects levies on home tapes.'

Contact mr. W.A. Roos

Telefoon +31 20 577 77 00
Mobiel +31 6 433 66 328
E-mail roos@hocker.nl
Download V Card

Recente zaken

Maatregelen tegen illegaal kopiëren

In 2010 en 2011 slaagden hackers erin de beveiling van spellen voor de Sony Playstation 3 te kraken. Ons team trof juridische maatregelen om de grootschalige verkoop van illegale kopieervoorzieningen te voorkomen. Daarmee kreeg Sony de tijd voor het nemen van technische tegenmaatregelen.

Staat betaalt Stichting Thuiskopie EUR 33,5 miljoen

December 2014: Willem Roos heeft namens Stichting de Thuiskopie een procedure over het onrechtmatig uitfaseren van de thuiskopieheffing geschikt. De Staat betaalt € 33,5 miljoen aan schadevergoeding omdat in de periode 2007 – 2012 voorwerpen als smartphones, tablets, harddiskrecorders etc. door de Staat buiten de heffing werden gehouden. Voor de periode vanaf 2013 had de Staat al een nieuwe regeling getroffen waar deze voorwerpen wel deel van uit maken.