Ondernemingsrecht

Terug naar het overzicht

U wilt ondernemen. De juiste oplossing vinden voor juridische vraagstukken of conflicten. Daarbij  wilt u vertrouwen op een betrokken professional. Of het nu gaat om een fusie, een overname, of het (dreigend) faillissement van een afnemer, u heeft iemand nodig die zoekt naar oplossingen. En als het nodig is, een rechtszaak niet uit de weg gaat.

Höcker Advocaten is gespecialiseerd in adviseren en procederen over alle juridische aspecten van het ondernemerschap. Bij ons kunt u terecht voor:

fusies en overnames
• joint ventures en andere samenwerkingsverbanden
• managementbuy-outs
handelscontracten
aansprakelijkheid
• corporate governance
• aandeelhoudersgeschillen (Ondernemingskamer)
• herstructureringen

Heeft u een vraag, een specifiek probleem of behoefte  aan een sparringpartner? Wij maken graag een afspraak om uw kansen en mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op via onderstaande contactpersonen.

Recente zaken

Overname Runbook door BlackLine

Runbook Company wordt onderdeel van het Amerikaanse BlackLine, een leverancier van cloud-based finance- en accountingoplossingen. De software van Runbook sluit aan op SAP ERP-software en wordt gebruikt door ondernemingen voor het optimaliseren van financiële verslagleggingsprocedures. Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Marnix van den Bergh) heeft het verkopende management van Runbook bij deze transactie begeleid.

Joint Venture WPG en Dromenjager

Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Fabian Streefland) heeft WPG Uitgevers, de uitgeefgroep achter onder meer A.W. Bruna, De Bezige Bij, Querido Kinderboeken, Vrij Nederland, Happinez, Voetbal International en Uitgeverij Zwijsen, geadviseerd bij het aangaan van een joint venture met Dromenjager, het mediabedrijf achter Woezel & Pip. Het nieuwe bedrijf, genaamd Dromenjager Agency, wordt een agentschap voor kwalitatieve kindermerken en characters in de leeftijdscategorie van 0 tot 16 en zal per 1 januari 2017 actief worden in Nederland en België.

QP IT investeert in Wazzup

Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Fabian Streefland, Marijn Kingma) heeft investeringsmaatschappij QP IT, onderdeel van Quadrum Capital, geadviseerd bij haar investering in Wazzup. Wazzup is een vooruitstrevend softwareplatform voor makelaars. De door QP IT gerealiseerde injectie zal door Wazzup worden gebruikt om haar activiteiten in Nederland te intensiveren en om verder te groeien in Europa.

Advisering verkopers bij verkoop pand P.C. Hooftstraat

17 oktober 2016: Höcker (Paul Jongen, Jurjen Tuinman) heeft verkopers geadviseerd bij de verkoop aan IVY Group van het pand P.C. Hooftstraat 5-11. Het pand van circa 1.800 m2 heeft vijf verdiepingen en is momenteel in gebruik als kantoor van de advocaten van De Vos & Partners. IVY heeft plannen om het kantoorgebouw te her-ontwikkelen naar een winkelpand.

Verkoop meerderheidsbelang Canal Company

7 juni 2016: Höcker advocaten (Paul Jongen, Jurjen Tuinman, Remco Dammers) heeft de verkopers begeleid bij de verkoop van een meerderheidsbelang in rondvaartbedrijf Canal Company aan het Zweedse Stromma Turism & Sjöfart. Canal Company heeft 46 rondvaartboten in Amsterdam en vervoert jaarlijks circa anderhalf miljoen passagiers. Strömma exploiteert tourbussen en rondvaartboten in de Scandinavische landen.

Samenwerking Retail Development Company en Tabaronde

15 april 2016: Paul Jongen begeleidde de eigenaren van Retail Development Company (RDC) B.V. bij het tot stand brengen van een intensief samenwerkingsverband met Tabaronde B.V. RDC en Tabaronde zijn beide eigenaar van franchise formules en inkoopcombinaties in de detailhandel, zowel in het boeken en kantorensegment als in het tabaks- en gemakskanaal (The Read Shop, Plantage, Tabaronde, Techador). Door de samenvoeging ontstaat een samenwerkingsverband van ruim 650 winkels.

Class action: procedures wegens overkreditering door banken

Höcker Advocaten (Marc Wolters en Koos van den Berg) stond in 2015 zo’n honderd gedupeerden succesvol bij in procedures tegen Amro Bank, SNS Bank en Rabobank. De banken hadden zeer hoge hypotheken verstrekt waarvan de lasten onbetaalbaar bleken voor gedupeerden. De Gerechtshoven Amsterdam en Arnhem-Leeuwarden stelden de banken dit jaar aansprakelijk wegens schending van de op hen rustende bijzondere zorgplicht. 

Acquisitie van Track Concepts

Höcker Advocaten (Matthijs Brons, Fabian Streefland, Marnix van den Bergh) heeft Crowd Mobile geadviseerd bij de acquisitie van Track Holdings. Crowd Mobile levert wereldwijd entertainmentdiensten voor mobiele telefonie en heeft een beursnotering in Australië. Track Holdings exploiteert een content distributienetwerk voor mobiele telefonie en is actief in 38 landen.

Ontwikkeling Maintenance Value Park Terneuzen

Höcker Advocaten (Paul Jongen en Jurjen Tuinman) adviseren vastgoedbelegger APF International bij de ontwikkeling van het Maintenance Valuepark Terneuzen. Het park wordt aangelegd op ruim 103.000 m2 grond en krijgt ongeveer 60.000 m2 bebouwing. Circa 20 kandidaat-huurders hebben inmiddels intentieovereenkomsten getekend. Volgens marktinschattingen zal met de realisatie een investering van € 50 - 100 mln gemoeid zijn. 

Arbitrage: vordering tot schadevergoeding wegens vermeende wanprestatie

Vincent van Emstede heeft een Scandinavische cliënt bijgestaan in een ICC arbitrage tegen een Nederlandse wederpartij en voor deze cliënt de zaak gewonnen. De wederpartij vorderde schadevergoeding wegens vermeende wanprestatie bij de uitvoering van een distributieovereenkomst inzake grondstoffen. De zaak had betrekking op vragen van toepasselijk recht, contractinterpretatie, dwingend buitenlands (milieu)recht en openbare orde, het Weens Koopverdrag en schadeberekening. Alle vorderingen van de wederpartij zijn afgewezen en de wederpartij is veroordeeld in een volledige proceskostenveroordeling.

 

Advies bij verkoop bioscoopketen

September 2014: Paul Jongen heeft verkoper geadviseerd bij  de verkoop aan Pathé Holding, de van oorsprong Franse bioscoopketen van Taxon Groep B.V. en Taxon Groep 2 B.V., bekend van de rode bioscoop dozen langs de A12 bij Ede. Pathé gaat hiermee deelnemen in het CineMec concept, het exploiteren van evenementruimtes die geschikt zijn voor zowel filmvertoningen als congressen. Verkoper zal bij de ontwikkeling van de nieuwe complexen in Utrecht en Nijmegen betrokken blijven. 

Management buy out JEA

Paul Jongen adviseerde de koper bij de verwerving op 17 oktober 2013 van alle aandelen in Joh. Enschedé Amsterdam B.V. (“JEA”) door middel van een management buy out. JEA is actief in de grafische wereld en richt zich met name op de sectoren food, retail, beveiligde documenten en compact media. Het onderscheidt zich daarmee van de activiteiten van het voormalige moederbedrijf Koninklijke Joh. Enschedé B.V. dat zich richt op het drukken van bankbiljetten, post- en waardezegels.

VEB / Fortis en voormalige functionarissen

Yvette Borrius vertegenwoordigt een voormalige executive van Fortis in een aansprakelijkheidsprocedure aanhangig gemaakt door de VEB. Als basis voor de claims dient het door de Ondernemingkamer gevelde oordeel van wanbeleid. De beleggers stellen te zijn misleid over de financiële gezondheid van Fortis, voorafgaand aan de teloorgang van het concern in 2008.

Onteigening SNS Reaal

Marc Wolters vertegenwoordigt internationele beleggers van wie de effecten SNS Reaal door de Nederlandse Staat werden onteigend en op nul werden gewaardeerd. In het voor de beleggers zeer gunstige tussenarrest bepaalde de Ondernemingskamer onlangs dat die waardering onvoldoende was onderbouwd. Verwacht wordt dat de investeerders recht hebben op een substantiële vergoeding. Over deze zaak procedeert Höcker ook voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

ageas

Marc Wolters stond ageas, voorheen het moederbedrijf van de Fortis-groep, bij in verschillende procedures in de nasleep van de overname van ABN Amro door de Nederlandse Staat. De betrokken partijen eisten miljarden van elkaar. In juni 2012 was Höcker betrokken bij een schikking die leidde tot een eenmalige betaling door ABN Amro aan ageas van € 400 miljoen.

Meer recente zaken