Opknopen aan eigen verbetertraject (disfunctioneren part 1)
Een van de meest voorkomende beëindigingsgronden is disfunctioneren. Dat is niet de gemakkelijkste. Uit analyses van de rechtspraak blijkt dat werkgevers vaak bakzeil halen, maar liefst in 79% van de gevallen. Vereist is onder meer dat de werknemer voldoende tijd en gelegenheid heeft gehad om zijn functioneren te verbeteren. Ook zo’n verbetertraject is geen sinecure. Zo blijkt maar weer eens in een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter Den Haag.
Enkele feiten op een rijtje: Werknemer was sinds 1999 in dienst Sinds 2012 kritiekpunten: maar voldoende beoordeling; Coachingstraject van acht maanden in 2013 Acht verschillende cursussen in 2013; 2013: onvoldoende beoordeling; 2014 : Zes maanden gezocht naar passende functie binnen organisatie; Begin 2015: drie maanden loopbaanbegeleiding. Verzoek tot ontbinding wegens disfunctioneren.
De kantonrechter heeft in de eerste plaats geoordeeld dat het functioneren vanaf 2012 onder de maat was. De werkgever kwam dus nog goed weg met zijn voldoende beoordeling en slechts enkele kritiekpunten; dat had ook heel goed anders kunnen uitpakken. Vervolgens strandt het echter op het verbetertraject. Er heeft weliswaar heel wat plaatsgevonden, maar daarbij heeft de werkgever te veel aan het eigen inzicht van de werknemer overgelaten. Zo was niet duidelijk gemaakt op welk gebied van het functioneren de werknemer coaching nodig had en waar het toe moest leiden. Ook selecteerde de werknemer zelf zijn cursussen. De werkgever heeft daarmee onvoldoende betrokkenheid getoond bij de benodigde verbeteringen. Het had op de weg van de werkgever gelegen om de inhoud van het verbetertraject te bepalen.
Het is niet voor het eerst dat wordt geoordeeld dat je een werknemer niet kunt opknopen aan zijn eigen verbetertraject. Werkgevers: hou dus de regie in eigen hand; bepaal specifiek de inhoud van het verbetertraject (doelen/hulp). Bij voorkeur vraag je ook de commitment van de werknemer, om discussie achteraf te voorkomen. Uiteraard mag daarbij ook een actieve houding van de werknemer worden verwacht. Bij vragen over dit onderwerp of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen, aarzel niet om contact op te nemen met Maaike Streng.